Alltid något grönt

Att odla groddar och skott är ett utmärkt sätt att att alltid ha något färskt grönt hemma då de växer väldigt snabbt och kan odlas året om i ett fönster då de inte kräver någon extra belysning eller värme. Det är också ett bra sätt att få med barn i odlandet då det utvecklas varje dag och de då lätt kan följa processen från frö till mat på bara några dagar och de gillar också att äta mer av det de själva varit med om att odla. När det kommer till mina barn på 1½ och 7 år är ärtskott och smörgåskrasse de stora favoriterna.

Chiafrön och krasse är busenkelt att odla och behöver inte ens jord. De är dessutom supergoda att ha på mackan, i tacosen eller toppa vilken rätt som helst. Chiafrön har e mild smak medans krassen är lite åt det kryddiga hållet.

Gör såhär:

Lägg en bit dubbelvikt hushållspapper på ett fat

Sprid ut fröna jämt och ganska tätt på pappret och vattna, gärna med en blomspruta så inte fröna flyter iväg.

Vattna sedan med jämna mellanrum dör att hålla sådden fuktig. Pappret torkar ut ganska fort.

På bara några dagar har du färdiga chiaskott eller krasse. klipp av med en sax och fortsätt sköta de återstående skotten så håller de länge. Det går också lika bra att odla dem i jord. Då sår jag på ett ca 2 cm tjockt jordlager och när skotten är färdigskördade fyller jag bara på med 1 cm ny jord uppepå den gamla och sår en ny omgång.

Chiafrön på fat

Ärt och solrosskott är favoriterna bland alla här hemma. När jag odlar ärtskott använder jag helt vanliga torkade gula ärtor från mataffären, du vet sådana man kokar ärtsoppa på.

När du köper solrosfrön till skott ska skalen vara kvar och helt obehandlade dvs. inte rostade skalade, saltade eller kokta. Det går att odla med skalade solroskärnor också men det brukar vara mycket sämre grobarhet på dessa. Det funkar även lika bra att köpa fågelfrön och då brukar man lätt få tag på stora förpackningar för en billig peng.

Det är ju inte bara roligt att odla och äta sin skörd, det är ju väldigt nyttigt också då de är fulla av vitaminer, enzymer och antioxidanter.

Gör såhär:

Tillvägagångssättet att odla ärtskott och solrosskott är den samma.

Lägg ärtorna eller solrosfröna i blöt i en skål över natten. Det gör att fröna kommer att gro snabbare och jämnare.

Dela en tom och rengjort mjölkkartong på längden och fyll till hälften med planteringsjord och strö ut fröna ovanpå jorden täck med ett tunt lager jord. Jag tycker skotten lättare får fäste och växer bättre så.

Vattna sådden och ställ ljust i ett fönster men inte i direkt sol.

Fortsätt titta till skotten varje dag, de växer snabbt och se till så det håller sig fuktigt.

Solrosskotten tar ca en vecka och ärtskott ca 10 dagar från sådd till skörd. klipp av med en sax och njut av de späda saftiga skotten.

Ärtskott som växer i mjölkkartong.

Groddar

Att ha en egen groddfabrik i köket är ett väldigt enkelt sätt att alltid ha färska groddar till salladen, till garnering eller varför inte wookade. Nuförtiden finns det en uppsjö av redskap för att odla groddar men allt du behöver är en genomskinlig burk, en silduk/tygtrasa eller nylonstrumpa och ett gummiband, och så frön förstås.

Vanliga frön att grodda är alfalfa, bovete, ärtor, linser, rödbetor och mungbönor.

Mungbönorna är mina favoriter och är samma som böngroddarna man köper på konservburk i mataffären. Att han färska hemmaodlade böngroddar i tex wooken eller vårrullarna känns riktigt lyxigt.

Mungbönor på groddning i glasburk.

Gör såhär:

Skölj och lägg fröna i en skål över natten. Någon matsked räcker då de 8 dubblar sin storlek när de växer annars får de inte plats i burkarna.

Häll av vattnet och lägg i groddbox eller burk och fäst en silduk, trasa eller nylonstrumpa som ett lock med ett gummiband och ställ på en mörk plats 2-3 dagar eller täck med tex en handduk.

Skölj groddarna 2-3 gånger om dagen för att hålla dem fuktiga och ställ tillbaka på mörk plats, gärna upp och ner så att vattnet rinner ut för att förhindra att groddarna möglar.

När fröna har grott ställer man dem ljust för att groddarna ska bli gröna om man önskar det och fortsätt skölja varje dag.

Viste du att groddar och skott innehåller massor av näring och energi. När frön, linser och bönor groddas blir mineraler och proteiner lättare för kroppen att ta upp än nar de är råa eller kokta och de flesta groddar är dessutom rika på både vitamin B och C. Perfekt att frossa på under vintern, så kika vad du har hemma i skafferiet och börja odla dina skott och groddar. Så några nya varje vecka så finns det alltid något grönt att äta.

Ärtskott, groddar från mungbönor och smörgåskrasse odlade i fönster i februari 2023

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *