Chipotle – En rökt chili

Att röka chili hemma är lätt och det blir fantastiskt gott. Det är också ett utmärkt sätt att få chiliskörden att hålla länge. Jag röker min chili i en röklåda som kan köpas i de flesta butiker som säljer fiskeutrustning. Rekommenderade träslag är trä från fruktträd, hickory, ek och pekan.  Pekan är det vanligaste träslaget vid rökning av chili i Mexico.

Egentligen bör chili kallrökas, men det funkar bra att varmröka också om man håller riktigt låg temperatur. Den får helst inte överstiga 70 grader men runt 50 grader är bra. Man kan hålla nere temperaturen lite genom att sätta in en behållare med kallt vatten i röklådan.

Av 500 gram chili blir det ca 50 gram färdig chipotle.

Gör såhär:

Tvätta frukterna noga och dela dem på längden, vill du ha en mildare smak så kan du plocka bort kärnorna. Jag använde jalapeno och en gul habanero.

Lägg ett tunt lager rökspån på botten av röken – man ska kunna skymta bottnen mellan spånet.

Lägg droppskyddet ovanpå spånet.

Placera rökgallret i röken och lägg chilin på gallret, sätt på locket och låt spjället vara stängt.

Fyll de två behållarna med sprit och ställ på ett icke brandfarligt underlag.

Ställ ytterramen över de två behållarna, antänd spriten och placera röken på ytterramen.

Chili tar ca 4 timmar att röka så man behöver fylla på behållarna under processen. Röken värms vanligtvis med t-sprit men du kan också tillföra värme underifrån genom att tex lägga den i glöd från brasa eller grill.

När chilin är färdigrökt behöver den eftertorka och detta gör jag i en svamptork ställd på 50-60 grader ca 10 timmar. Den måste vara helt torr för att inte mögla.

När chilin är helt torkad kan man krossa den i mortel till flingor i önskad storlek eller köra i en mixer för ett fint pulver.

Jalapeno och habanero redao att rökas
Fördigrökt och torkad chili

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *