Örtsalt

Har du mycket örter i din trädgård men mindre plats i frysen är hemmagjort örtsalt ett bra sätt för att ta hand om dessa och de håller dessutom väldigt länge, minst ett år. Förvara de färdiga burkarna mörkt och torrt så behåller örterna dessutom sin fina färg.

När man ska välja ingredienser till sitt salt kan man utgå ifrån vad man vill ha saltet till eller helt enkelt efter vad som växer i trädgården.

Man kan göra sitt salt på alla slags färska örter men det blir också både vackert och gott att blanda i grönsaker. Tänk er färgen på saltet när man mixat in tex Rödbeta, lila morot och rödlök. Även ätbara blommor fungerar utmärkt så prova dig fram för att hitta dina favoriter. Förutom att vara väldigt användbart hemma i köket brukar en burk vackert, hemmagjort örtsalt vara en mycket uppskattad present.

Gör såhär:

Rensa örterna, finfördela vitlök, lök, morot eller vilka grönsaker du väljer att använda och kör i en mixer eller matberedare tillsammans med grovt salt. Fortsätt mixa tills blandningen liknar en gröt.

Mängden salt är en smaksak men jag använder ca 130 gram örter till 100 gram salt.

Bre ut blandningen på en bakplåtspappersklädd plåt. Se till att blandningen är helt slät.

Sätt ugnen på 50 grader, sätt en slev i ugnsdörren så att det kommer in luft. Låt stå i ugnen tills det är helt torrt. Det kan ta flera timmar.

Kör den snustorra blandningen i en matberedare och häll upp i burkar med tätslutande lock.

Det går också bra att torka utanför ugnen. Bre då ut blandningen på samma sätt på en plåt med bakplåtspapper och rör runt då och då och efter ca en vecka är saltet torrt nog att lägga på burkar.

Mitt favoritsalt till fisk:

Citronzest

 Dill

Fänkål

Citronbasilika

Gul lök + blast

Till kyckling:

Citronzest

Timjan

Citronmeliss

Persilja

Chili

Dragon

Vitlök + blast

Örtsalt till fisk
Örtsalt till kyckling

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *