Odla Din Mat

Odla, skörda, ät!


Taggad

Jag blev verkligen taggad att vara med i Skillnadens utmaning #grönajuni och odla för att bli självförsörjande på grönsaker i juni 2023. En blandad skörd av bladgrönsaker, lök, kål, sparris, rotsaker och kryddor, i juni. Och då gäller det att vara ute i god tid med sina sådder för att hinna med. Det finns flera sett att göra detta på med bland annat vintersådd som gror ute när värmen kommer och fröna är redo att gro. Men även förodlingar inne med extrabelysning tills det blir fler naturliga soltimmar på dagarna. I mitt växthus iår har jag precis gjort klart mina vintersådder av spenat, rädisor, sallat, tatsoi och pack choi. Det blir första gången jag vintersår själv så det ska bli spännande.


Vilka växter kan vintersås?
Grönsaker: Ruccola, salladslök, spenat, plocksallat, rädisa och olika sorters kål.
Kryddor: Dill, gräslök, persilja.
Blommor: Vallmo, ringblomma, riddarsporre, blåklint, akleja, borstnejlika, lavendel, jätteverbena, rosenskära.


Har man ett växthus kan man så fröna direkt i bäddarna eller odlinglådorna men det går lika bra att odla i plastlådor med lock och det är ju perfekt om man vill komma igång med en tidig grönsaksodling även på en balkong.
Förodling inomhus kan man göra med de flesta blommor och grönsaker både för att få tidigare skörd och för att grönsaker med väldigt lång utvecklingstid ska hinna mogna. Det går helt enkelt ut på att så fröna inne i krukor med extra belysning för att sedan sätta ut plantorna när våren kommer och risken för frost är över. Prova dig gärna fram själv och våga chansa! det är fortfarande tidigt och gott om tid att så igen om man skulle misslyckas med något.