Odla Din Mat

Odla, skörda, ät!


Dvärgar

Idag kom jag igång med de första sådderna av tomat och gurka. Det blev krukgurkan Picolino och kruktomaterna Vilma och Aztek. De större sorterna sår jag senare i mars annars är de på tok för stora innan de kan planteras ut i trädgården. Jag har ju många olika grönsaker som ska samsas om platsen i fönsterna på våren.
Man behöver inte börja med gigantiska krukor till varje sådd inomhus. Idag tog jag helt enkelt bara och klippte upp tomma mjölkkartonger på längden och fyllde med 2/3 planteringsjord och 1/3 kogödsel. Glöm inte göra dräneringshål i botten så inte plantorna står för blött. TIPS klipp ett litet hål i hörnorna i kartongen så överflödigt vatten kan rinna ut. Jag satte 8 frön av tomaterna i varje kartong och 4 frön av gurkan. Senare delar jag dem och planterar om i större krukor efterhand som de växer och vill ha mer plats. Glöm inte gödsla emellanåt när plantorna har vuxit till sig och håll jorden fuktig. Själv gödslar jag med en blandning av lakvatten från bokashi och vanligt vatten. 1 del bokashi till 100 delar vatten.


Vilma. De små och kompakta plantorna har ett stabilt upprätt växtsätt vilket passar utmärkt för odling i kruka eller på små odlingsytor. Trots att plantan är liten så ger Vilma massor av små, röda tomater med en söt smak. Kan odlas i kruka inomhus, i växthus eller på en varm plats utomhus. Denna sort fungerar även för hydoponisk odling

Picolino delikat minigurka som ger mycket goda, krispiga frukter med slätt skal. Låt inte gurkorna bli alltför stora utan skörda efter hand. Denna sort är ljuvlig att äta färsk, direkt från de egna odlingarna. Ger endast honblommor. Perfekt för krukodling!

Aztek är en mycket kompakt, liten cocktailtomat som är idealisk för små krukor, balkonglådor eller på begränsade odlingsytor. Den ger rikligt med frukt och växer endast till en höjd av 20-30 cm. Aztek får gula, läckra frukter med en vikt på cirka 15-20g. Det är även första gången denna odlas hos mig så ska bli spännande.

Sådd i mjölkkartong